Ganzenbescherming Nederland
acties
video
archief
Schiphol
Waterland
Dossier
Jachtmisstanden

Dossier
Veluws Wild

Reportage Waterlandse wetteloze wantoestanden!

Boeren, burgers en buitenlui vroegen het mij vanaf 2 april 2012 vrijwel dagelijks: ''doe alsjeblieft iets tegen de walgelijke jachtmisstanden in Waterland -Oost'' Het was mij ook al opgevallen dat er veel loos was in dit waterrijke gewest en zo toog ik op een kille aprildag bij Ransdorp op pad en trof daar al meteen een concentratie schiethutten aan langs de Weersloot (015).Dat overdadige hutjesbeeld zou mij vergezellen bij mijn tocht langs het Kinselmeer, door de Blijkmeer, langs de Holysloter- en Uitdammer. Die tot in het Opperwoud en de Peereboom vlakbij de dijk naar Marken. Vooral in deze twee laatste gebiedsdelen leek het wel oorlog. Het veld lag er bezaaid met kadavers van ganzen en eenden in alle denkbare stadia: van gebleekt gebeente (002, 003),


5

aangevreten karkassen (036, 038, 040), tot volkomen verse ganzenlijken (023, 030,032). Vanuit een hut op het weiland tussen twee stolpboerderijen bij de Oosterpoel werd de hele dag fanatiek op overvliegende ganzen geschoten door een tweetal jagers, die ik graag van dichtbij wilde bekijken. Net als de hut (005) en de daarbij in het land geplaatste plastic lokganzen (020). Dat was sneller gepiept dan men zou denken en met een vlotte babbel achterhaalde ik de identiteit van een van de twee schutters: de zoon van de in Broek in Waterland woonachtige jachtgerechtigde middenstander van W. Hij vertelde me er zelfs bij dat zijn vader vakantie vierde in het buitenland! Nooit geweten dat in zo'n geval een niet- jachtgerechtigde gebruik van het jachtveld mag maken. Nog wel in gezelschap van een betalende gastjager. Nou: dat mag ook absoluut niet en komt zelfs neer op stroperij. Zo zagen de 'heren' er ook wel uit!

12
34
5

Daarom vroeg ik vriendelijk of ik een paar plaatjes mocht schieten voor het familiealbum. Dat werd toegestaan. Terwijl zijn kompaan schielijk wegdook poseerde de jongeheer van W. netjes in de hut (022 - onder) en deed ik mijn werken van barmhartigheid (020 - boven) ten behoeve van de websites en de gedocumenteerde Aangifte die hieruit moet volgen.


5


Uren later was ik er vanaf de Rijperdwarsweg ooggetuige van, hoe men enkele tientallen gedode ganzen naar de auto droeg en ook de plastic lokkers weer naar de boerderij bracht. Na ruim 6 uur onafgebroken dieren vermoorden was de lol er echter nog altijd niet vanaf. Uit de rijdende auto schoot van W. namelijk vanaf de openbare Waterlandse Zeedijk een paartje Grauwe Ganzen (024) morsdood, die met hun kuikens graasden op een klein weilandje pal voor de boerderij van de bejaarde slechtziende veehouder Koning. Om de verweesde kuikentjes bekommerden deze 'faunabeheerders' zich in het geheel niet! (025) Maar al rijdende presteerden men het wel, om zelfs vanaf de Rijperweg, direct buiten de bebouwing van Uitdam en op nog geen steenworp vanaf het huis van een bekende Nederlandse, opnieuw het vuur op grazende ganzen te openen. Dat gebeurde helaas wat te ver weg om er foto's van te kunnen schieten. Men kan niet altijd geluk hebben!


5

5

Een van onze vrijwilligers trekt de velden in op zoek naar de misstanden van jagend Nederland... Dat er van fatsoen vaak geen sprake is legt hij op weergaloze wijze vast...
Check hier al foto's van het Waterland.- - - - - - - - - - - - - - - - -


Schipholproblematiek

Waterland


Maas en Waal

Stichting Ganzenbescherming Nederland is opgericht om een duidelijk geluid te kunnen laten horen tegenover dit kabinet dat het oog voor onze natuur en en al wat daarin leeft lijkt te zijn verloren. Dat er een krachtig tegengeluid moet komen tegen het vergassen van honderd duizenden ganzen is duidelijk. Dat is de reden dat wij als kersverse stichting proberen de spreekbuis te zijn voor de machteloze ganzen.

Stichting Ganzenbescherming Nederland

Het Bestuur

Stichting Ganzenbescherming Nederland

T: 0524 - 291 773
E: info@ganzenzebescherming.nl
S: www.ganzenbescherming.nl